NBU wint marktselectieprocedure bouw Bramantecarré en Berninitoren Prinsenland

v


6 maart 2020


Bouwonderneming NBU (Nederlandse Bouw Unie) heeft de marktselectieprocedure gewonnen voor de bouw van twee appartementengebouwen in Prinsenland, het Bramantecarré en de Berninitoren. Het gaat om de bouw van 24 huurappartementen in het middensegment in het Bramantecarré en 72 koopappartementen in het hogere en topsegment in de Berninitoren.

Met de komst van de huurappartementen in het middensegment en koopappartementen in het hoger en topsegment ontstaat er een gevarieerder woningaanbod in Prinsenland. “Daardoor kunnen oudere bewoners van Prinsenland die nu nog in een eengezinswoning wonen en graag gelijkvloers in een appartement willen wonen, verhuizen. De eengezinswoningen komen dan weer beschikbaar voor gezinnen”, aldus wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). 

Energieneutraal

De gemeente heeft voor NBU gekozen, omdat NBU met zijn plan heeft laten zien hoge kwaliteit na te streven voor beide gebouwen, zowel qua architectuur als qua duurzaamheid en circulariteit. Zowel het Bramantecarré als de Berninitoren zijn met zorg ontworpen door MIX architectuur en voegen kwaliteit toe aan de omgeving. NBU zet daarbij in op een aardgasvrije en bijna energieneutrale ontwikkeling. 

Verticaal groen

Het Bramantecarré komt aan het Bramanteplein te liggen, op de plek waar nu nog een parkeerterrein te vinden is. Het gaat hier om een appartementengebouw met 24 appartementen, verdeeld over zes verdiepingen. Op de begane grond komt ruimte voor maatschappelijke voorzieningen, zoals een gezondheidscentrum of een huisartsenpraktijk. Het verticale groen, bestaande uit royale begroeiing aan de balkons, zorgt voor een bijzondere uitstraling.

De Berninitoren bestaat uit 72 appartementen, verdeeld over twintig verdiepingen. De Berninitoren komt aan de oever van, en deels in, de Prinsenplas te liggen. De zonnepanelen worden in de gevel, in plaats van in het dak, verwerkt. Op de begane grond is ruimte voor maatschappelijke voorzieningen. De start van de bouw van beide woongebouwen is gepland voor de tweede helft van 2021. 

Buitenruimte

De gemeente gaat in 2020 aan de slag met een inrichtingsplan voor de buitenruimte rond beide woongebouwen, met aandacht voor voldoende parkeerruimte, groen en recreatie, een goede doorstroming van het verkeer en veilige routes voor fietsers en voetgangers. Ook moet de openbare ruimte goed toegankelijk zijn voor ouderen en mindervaliden. Dit alles past in de ambitie om van Prinsenland een toekomstbestendige wijk te maken. 

Naast de bouw van het Bramantecarré en de Berninitoren zijn er meer ontwikkelingen in Prinsenland.  Zo is de Prinses Margrietflat in Prinsenland door woningcorporatie Woonstad ingrijpend gerenoveerd en staat ook de verduurzaming en groot onderhoud van de andere Prinsessenflats (Prinses Beatrixflat, Prinses Ireneflat en Prinses Christinaflat) op het programma, met op de begane grond van de flats ruimte voor woningen voor mindervaliden. Ook heeft Prinsenland in de afgelopen jaren een nieuw zwembad met ontmoetingscentrum gekregen (Alexanderhof).

Ook interessant