Hof van Asselbergs – Bergen op Zoom Modern binnenstedelijk woonhof in historisch hart

v


Hof van Asselbergs is een modern woonpark tegenover het station van Bergen op Zoom. De nieuwe invulling voor de voormalige busremise en het achtergelegen sportterrein bestaat uit 63 appartementen en 17 levensloopbestendige eengezinswoningen. Door optimale isolatie, energiezuinige all-electric installaties en zonnepanelen op de daken zijn de appartementen Nul op de Meter (NoM). Opvallend aan het ontwerp is dat het oude kantoor van de busmaatschappij geïntegreerd is in de nieuwbouw. Samen met een passende historiserende architectuur van de nieuwbouw door Mulleners + Mulleners Architecten uit Amsterdam sluit Hof van Asselbergs goed aan bij de historische omgeving.

Michiel Miedema, vastgoedontwikkelaar en projectleider van Hof van Asselbergs bij woningcorporatie Stadlander in West-Brabant en Tholen: ‘Een bedrijf met lef, zo zou ik NBU willen omschrijven. Ze wonnen mede de design & build-selectieprocedure door af te wijken van de uitgangspunten. In hun aanbieding namen ze risico om de ligging van de garage aan te passen. Door deze te draaien en anders onder het complex op te nemen leverde dat verbeteringen op zonder kostenverhogende bijwerkingen. In het verlengde van lef is NBU doortastend. Op een creatieve en ludieke manier hadden zij de communicatie met de omwonenden opgezet.

Bij een inbreidingslocatie vinden wij een goede verhouding met omwonenden en de buurt erg belangrijk, onder meer om vertragingen in het bouwproces te voorkomen. Door de toewijding van het NBU-team verliep de samenwerking vanaf het begin soepel, haast vanzelf. Op technische vraagstukken hebben de krachten van NBU aan weinig woorden genoeg om vervolgens proactief oplossingen of alternatieven aan te dragen. Een voorbeeld daarvan is de bouw van een ondergrondse bezoekruimte in opdracht van de gemeente, waarin de archeologische resten van stadswallen worden getoond die werden aangetroffen op de bouwplaats. Deze was niet voorzien bij de start van de werkzaamheden.’ >

Ook interessant