BN DeStem: Van Bergenpark Leur nadert fase 2: ‘Zo laat je huizen zo lekker mogelijk uit de verf komen’

v


2 september 2021


Artikel door BN DeStem.
Fotografie door © Pix4Profs-Ron Magielse.

VAN BERGENPARK LEUR NADERT FASE 2: ‘ZO LAAT JE HUIZEN ZO LEKKER MOGELIJK UIT DE VERF KOMEN’

ETTEN-LEUR – ,,Uiteindelijk combineren we oude charme met alle gemakken van nu in Residentie Antonius. Supertof. Die bomen? Blijven staan. Geeft toch een stukje houvast voor de buurt.”

Het is het zoveelste project dat ze leidt, maar nog steeds spat het enthousiasme er van af bij Séverine Blok, adjunct-directeur projectontwikkeling van Nederlandse Bouw Unie in Etten-Leur. Wandelend door het Van Bergenpark, links en rechts wijzend, geeft ze uitleg over de ontwikkeling van dit nieuwbouwwijkje in ontwikkeling, waar uiteindelijk 220 nieuwe huizen verrijzen in een groene, parkachtige omgeving.

Blok werkt al een jaar of 25 in de bouw. Ze weet nog goed dat ze op haar huurfietsje in Valencia reed toen het telefoontje kwam dat NBU uit een twintigtal gegadigden was gekozen om een groot deel van het voormalige GGz-terrein bij het Van Bergenplein in Leur aan te kopen.

GGz Breburg wilde vanzelfsprekend een zo hoog mogelijke opbrengst, de NBU volgens Blok een zo bijzonder en gevarieerd mogelijke herontwikkeling van het terrein. ,,Want hé, in Etten-Leur, dus dát project wilden we graan binnenhalen”, zegt Bredase Blok, vanwege de vestigingsplaats van haar werkgever verknocht aan de buurgemeente.

Gadegeslagen door werkmannen op de steigers maakt ze haar ronde, die start bij de knalrode keet aan de Kapelstraat. Een collega passeert, ze groeten. ‘Puzzelaar van de transformatie’ noemt ze hem, wijzend op Residentie Antonius, het voormalige hoofdgebouw van GGZ Breburg met de monumentale gevel, waarin 20 dure appartementen gerealiseerd zijn. ,,Dat is bij bestaande bouw, je weet niet wat je tegenkomt. Het maakt dat je creatief moet zijn.”

Het gebouw telt drie bijzondere balkons aan de voorzijde. De appartementen hebben alle waterpompen. ,,We hadden ook cv’tjes op kunnen hangen, maar dat dóe je niet in zo’n gebouw.”

WERKEN MET VASTE PARTIJEN 

De route gaat verder, langs recent opgeleverde nieuwe appartementengebouwen met natuurlijk geventileerde trappenhuizen, die aanvankelijk bij de Vijfhuizenweg zouden komen, maar vanwege de doelgroep dichterbij de winkels van het Van Bergenplein gebouwd werden.

Van de twee-onder-een-kappers naar de levensloopbestendige LOOF-woningen (living on one floor),  in hoogte en stijl passend bij de tegenover gelegen woningen aan de Kerkstraat (‘charmante huisjes en een evenwichtig straatprofiel’,) naar de huizen die nu nog ‘volle bak in de steigers staan’.

Nee, de NBU had eigenlijk geen problemen, zoals particulieren vaak ondervinden bij verbouwingen. Blok: ,,Dat is een kwestie van relatieopbouw. Het zijn veelal vaste partijen waarmee wij samenwerken. We zijn in crisistijd ook niet voor een dubbeltje gaan wandelen. Dus we liggen supergoed op schema.”

Ook interessant